במהלך שנות הפעילות שלי בתחום הייעוץ והליווי של עסקים קטנים, פגשתי לא מעט נשים צעירות שהחליטו לאחר לידת הילד הראשון או השני לא לחזור לעבודתן המקצועית כשכירות, אלא להקים עסק עצמאי "קטן" כהצהרתן.
לנשים צעירות אלו אני מבקשת לתת שבעה טיפים שיסייעו להן לשלב בין העסק העצמאי לבית ולילדים:
טיפ מס. 1 - עשי תיאום ציפיות:
תיאום ציפיות עם עצמך, משפחתך ועם המלווה העסקית הינם קריטיים. כשאם צעירה מצהירה על כך שגידול הילדים שלה חשוב לה יותר או לפחות כמו הקריירה, יש לגבש מטרות עסקיות העולות בקנה אחד עם הצהרה זו. על פי ניסיוני, הכנסה של כ 3,000-5,000 ₪ לחודש הינה הכנסה ריאלית לעסק מסוג זה.
טיפ מס. 2 - לא כל עסק מתאים לך:
לא תאמינו כמה נשים צעירות, המגיעות בדרך כלל כצמד, מבקשות להקים מרכז לאימהות וילדים. אומנם ליוויתי בהצלחה הקמה של כמה מרכזים כאלו אך במרבית המקרים הקמת עסק מסוג זה אינה מתאימה. חוסר ההתאמה הינו בעיקר על רקע הצורך בהשקעה ראשונית משמעותית וכן בשל רמת ההוצאות הקבועות הגבוהה, המחייבת פעילות אינטנסיבית כדי לכסות את ההוצאות ולהותיר רווח לשותפות. יתרה מכך, חשוב שהאם הצעירה תהיה בעלת מקצוע או כישורים התורמים באופן ישיר לעסק. הקמת עסק קטן המתבסס על עבודה של אחרים ומותיר לבעלת העסק את הניהול בלבד בעייתית.
טיפ מס. 3 - עדיף עסק המנוהל מהבית:
בדרך כלל הנוכחות בבית גם בשעות פעילות העסק נכונה ותואמת את ערכי הבית והמשפחה של בעלת העסק. יחד עם זאת,
טיפ מס. 4 - ארגני חדר / פינת עבודה:
ממליצה מאוד להקצות טריטוריה ייעודית לעסק. זה יכול להיות חדר עבודה אבל בהחלט גם פינת עבודה. נתקלתי במהלך השנים בפינות עבודה שמוקמו בחדר השינה. זהו פתרון שאיני ממליצה עליו.
טיפ מס. 5 - מצאי סידור לילדים:
כשאת בעבודה עלייך להיות פנויה מדאגות לתינוק או לילד. בתחילת דרכו של העסק, מצאי מסגרת גמישה על בסיס שעות. עם התפתחות העסק, תוכלי להרחיב למסגרת קבועה של מטפלת / פעוטון/ גן / מעון.
טיפ מס. 6 - צריך למדר:
חשוב לבנות סדר יום במסגרתו, עם תחילת עבודת העסק ועד לסיומה, יש להימנע מעבודות בית. הצלחתי לבנות יחד עם לקוחות סדר יום מובנה שהבטיח מידור בין פעילות העסק והבית והבטיח עמידה בכל היעדים והמשימות העסקיות והמשפחתיות.
טיפ מס. 7v- אל תנסי לשלב את הילדים בפעילות העסק:
אל תנסי לשלב את הילדים שלך בפעילות העסק, גם אם התכנים שלו מיועדים לילדים. זה פשוט לא עובד!