יום שישי, 5 ביוני 2009

עסק משפחתי – יתרונות, חסרונות וטיפים להצלחה

עסקים משפחתיים שכיחים למדי בקרב העסקים הקטנים ויש להם חסרונות לא מעטים, אך בהחלט גם כמה יתרונות. בכתבה זאת אתחיל בהצגת היתרונות, אמשיך בחסרונות השכיחים ואסיים בהמלצות כיצד להתמודד עם הצדדים הפחות חיוביים:

- רמת המעורבות, האכפתיות והנאמנות של בן משפחה גבוהה יותר. זהו בעיני היתרון הגדול ביותר של עסק משפחתי. נכון שיש הרבה עובדים שכירים המגלים רמת מעורבות גבוהה, אכפתיות ונאמנות על אף שאינם בני משפחה, אבל כשמדובר בעסקים משפחתיים זה בדרך כלל מובן מאליו. אל לנו לשכוח שגם בני משפחה עלולים לאכזב ואז הפגיעה ותחושת האכזבה קשות פי כמה.
- תקשורת פתוחה בין בני המשפחה. כאשר מדובר בבני משפחה, בדרך כלל ערוצי התקשורת פתוחים יותר וזהו בסיס חשוב לתפקוד יעיל ולהישגים.
- ליכוד משפחתי. אם בעסק רגיל, בניית עבודת צוות וסינרגיה טובה בין האנשים הינה תהליך שלוקח זמן, הרי שבעסק משפחתי הדבר קיים כבר באופן טבעי.
- רווחים נשארים בתוך המשפחה.

יחד עם זה העסקים המשפחתיים נושאים על גבם לא מעט חסרונות ובעיות:
- בני משפחה נוטים לעיתים להיות רגשניים. רגשות חשובים אך הם עלולים לעיתים להכריע בתחום קבלת החלטות, דווקא כשצריך שיקול עסקי טהור וקר. בנוסף, חילוקי דעות מקצועיים בעסק עלולים להפוך למריבות טעונות בעלות ביטויים רגשיים קיצוניים לעיתים.
- צירוף בן משפחה לעסק גם אם הוא נעדר כישורים מתאימים או מביאי לעסק תבניות התנהגות שלילית מהבית. לדוגמא האח שסיים לימודים ובדיוק מחפש עבודה מצטרף לעסק כמנהל שיווק אך הוא נעדר ניסיון בתחום, או הבן המפונק הצטרף לעסק והוא מצפה גם בו ליחס דומה.
- סוחבים את הבעיות של העסק הביתה. כאשר יש בעיות ונוצרים חילוקי דעות, עלולות להיווצר מריבות שיכולות להתפתח לכדי סכסוך משפחתי.
- נוטים לעשות הכול יחד. אין הגדרת תפקידים מוגדרת דבר העלול לגרום לאי סדרים בעסק.

המלצות לעסק משפחתי מצליח:
- הגדירו תחומי אחריות ברורים בעסק לכל אחד מבני המשפחה.
- קבעו ישיבות שבועיות מסודרות. מטרת הישיבות הינה עדכונים / חשיבה / תכנון / קבלת החלטות.
- צרפו בני משפחה רק כאשר הם בעלי כישורים רלוונטיים. הימנעו מ"הנחתות" של בני משפחה לתפקידים שאינם מתאימים להם.
- כאשר נוצרים חילוקי דעות, הטילו על גורם מקצועי וחיצוני להכריע בעניין.
- ערכו הפרדה ברורה בין הבית לעבודה. הימנעו מלעסוק בעניינים אישיים ומשפחתיים בזמן העבודה.
- במהלך העבודה התייחסו האחד אל השני כשותפים עסקיים.

חנה שמשי יועצת ומלווה עסקים קטנים. לאחר 18 שנים בתפקידי ניהול בכירים / סמנכ"ל בחברות ישראליות ובינלאומיות מובילות, מיישמת בהצלחה מזה כ 7 שנים את הידע והניסיון של הבינלאומיים והגדולים בעסקים קטנים.

7 טיפים להקמת עסק חדש

7 טיפים לעסקים חדשים

כמחצית מהעסקים הקטנים אותם אני מלווה הינם עסקים חדשים. מידי יום אני פוגשת יזמים חדשים בעלי מומחיות או רקע בתחום המקצועי שבו הם מתחילים לפעול, אך ללא ידע וניסיון ניהולי. בכתבה זו קיבצתי 7 טיפים מהותיים לבעלי עסק חדש.
* עשייה הינה מפתח להצלחה
פרמטר מרכזי המבדיל בין עסקים שהצליחו לעסקים חדשים שכשלו הוא עשייה.
תתפלאו אולי לשמוע, אבל גם אם לא עשיתם מהלך נכון ב 100%, עצם העשייה חשוב . אני נוהגת לומר ללקוחותיי ש" לא יעבור יום אחד בלי שתעשו משהו לקידום העסק שלכם". מדובר בכל פעולה, לעיתים בנאלית כמו שיחת טלפון במטרה להיפגש עם לקוח פוטנציאלי או איסוף מייל מלקוח נוסף.
* התחילו בתכנון
התכנון אינו חייב להיות תוכנית עסקית של עשרות עמודים אלא מסמך של 1-3 עמודים בלבד שאותו אתם היזמים יכולים להכין בכוחות עצמכם.
על התוכנית שלכם לכלול תשובות ל 5 שאלות מרכזיות:
1. מה המוצר / השירות העיקרי של העסק שלי?
2. במה העסק/המוצר/אני ייחודי?
3. מי הלקוחות העיקריים שעבורם למוצר שלי יש את התועלת הגדולה ביותר?
4. איך אני בונה כלים מקצועיים לעסק? שם, מחירון, הזמנות עבודה, טפסי הצעות מחיר וכדומה.
5. כמה אני רוצה למכור?
* גיבוש יעדי מכירות ורווח מניבים מכירות ורווח
גיבוש יעדי מכירות ורווח הינו למעשה גיבוש המטרה. ללא מטרה לנגד העיניים לאן תרוצו? אם יעירו אתכם באמצע הלילה אתם צריכים להיות מסוגלים לצטט את יעד המכירות של החודש הזה. אם עבר שבוע מתחילת החודש ולא הגעתם ל 25% מהיעד של החודש, תחשבו מה אתם עושים על מנת לממש את היעד. אם יש לכם עובדים בעסק, גם להם צריכים להיות יעדים.
* אל תתבזרו
היו עקביים. יש לכם מטרות, יש לכם תוכנית, אתם יודעים מה אתם מוכרים ולמי. לכו במסלול בעקביות. הנטייה להתבזר נוטה להתרחש בעיקר כשהביצועים אינם מספקים. במקרה זה נכון יהיה להתאים את התוכנית למידע ולהתרחשויות חדשות ואז לחזור שוב למסלול הביצוע לפי התוכנית.
* קחו אוויר. בניית עסק חדש מחייבת שנה
אם אתם עושים- כל יום לפחות משהו אחד לטובת קידום העסק, הולכים בעקביות במסלול שקבעתם במסגרת התכנון, הוסיפו לזה אורך רוח. מחייב לעיתים קרובות לא להיכנע ללחצים של בני משפחה או קרובים וחברים....במקרה הצורך תנו להם לקרוא את הכתבה.
* פרסום הינו השקעה לא הוצאה
הקמת עסק חדש, מחייבת השקעה שמטרתה לבנות מודעות לעסק החדש. מדובר בהשקעה שעיקרה במהלך שנת הפעילות הראשונה. אין מדובר בהכרח בסכומים גבוהים. יש עסקים קטנים רבים שהשקעה של אלפי שקלים בודדים בונה עבורם מודעות מצוינת.
כשאני מתייחסת לפרסום, הכוונה הינה בין היתר לשילוט של העסק, הקמת אתר וקידומו, יחסי ציבור, טלמרקטינג, דיוור, פרסום במדיה מקומית וכדומה. לכל עסק פעילות תקשורתית / פרסומית המתאימה לו ולמימוש המטרות שלו.
* אל תקימו אתר אינטרנט ללא קידום
אתר אינטרנט לעסק הינו קודם כל כרטיס הביקור והתדמית שלו. אם אתם מצפים שהאתר יניב פניות של לקוחות פוטנציאליים אתם חייבים לקדם את האתר בגוגל, מנועי חיפוש ואינדקסים עיקריים.


חנה שמשי יועצת ומלווה עסקים קטנים. לאחר 18 שנים בתפקידי ניהול בכירים / סמנכ"ל בחברות ישראליות ובינלאומיות מובילות, מיישמת בהצלחה מזה כ 7 שנים את הידע והניסיון של הבינלאומיים והגדולים בעסקים קטנים. www.patentmarketing.biz

איסוף מידע מהותי

איסוף מידע מהותי

לחברות גדולות משאבים ניכרים המיועדים לאיסוף מידע. לפני קבלת החלטות מהותיות, הן עורכות מחקרי שוק, סקרים טלפוניים, קבוצות מיקוד, אוספות או רוכשות מידע ממאגרים בחו"ל וכדומה. לעסק הקטן אין משאבים לערוך מחקרים או לרכשם, עליו לאסוף מידע. בכתבה זו אציג מספר צמתים בהן נדרש מידע, דרכים ושיטות לאיסופו.

- החלטה על פרסום
נניח שאתם מתלבטים האם לערוך קמפיין מודעות בעיתון מקומי מסוים. העיתון מוכר לכם והמחיר המוצע סביר. אבל אין לכם מושג האם קמפיין פרסום בעיתון הספציפי הזה יעבוד, זהו מידע מהותי שכדאי לברר לפני קבלת ההחלטה. להלן צעדים מומלצים לאיסוף מידע:
• בדקו האם עסקים הדומים לשלכם מפרסמים בעיתון הנ"ל.
• הכינו רשימה של 4-6 מפרסמים באותו עיתון, שעסקיהם דומים לשלכם אך אינם מתחרים בכם ישירות.
• הרימו טלפון לכל עסק כזה, הציגו עצמכם ואמרו שאתם שוקלים לפרסם בעיתון וחשוב לכם לשמוע האם המודעות עובדות.
• הציגו שאלות קונקרטיות כגון: האם המודעות הניבו פניות של לקוחות, כמה פניות מגיעות מכל מודעה, האם הפניות איכותיות, האם הם ממליצים וכו'.
- הקמת אתר
הקמת אתר או שדרוגו, הינם צורך שכיח עבור העסקים הקטנים. לעיתים קרובות אתם מקבלים המלצות והפניות למקימי אתרים שונים. מדובר בהחלטה מהותית עבור העסק וחשוב לקבל אותה בצורה מושכלת ועם כמה שיותר מידע מקדמי שיתמוך בהחלטה. להלן מידע אותו אני ממליצה לאסוף לפני קבלת ההחלטה על חברת אתרי האינטרנט:
• עשו סריקה של המתחרים שלכם, הישירים, המיידיים והרחוקים יותר.
• התעמקו באתרים הללו על מנת להתרשם ממקצועיותם ואיכותם.
• בדקו איזו חברה הקימה את האתרים המקצועיים והאיכותיים.
• פנו לפחות לשלוש חברות אינטרנט, עליהן קבלתם המלצות ולחברות נוספות שהתרשמתם ממקצועיותן.
• היכנסו לאתרים של חברות האינטרנט, לאייקון "לקוחות" וצפו באתרים אותם הקימו.
• אספו רשימה של כחמישה עסקים דומים אך שאינם מתחרים בכם ישירות.
התקשרו אליהם, הציגו עצמכם ואמרו שאתם שוקלים להקים אתר באמצעות החברה הנ"ל ושהנכם מעוניינים לקבל חוות דעת.
• שוב - הציגו שאלות קונקרטיות כגון: האם החברה מקצועית, האם היא עומדת בלוחות זמנים, האם היא אמינה, האם הם שבעי רצון מהשירות שהחברה מספקת ומתחזוקת האתר שלה, האם ממליצים על החברה וכו'.
- מחירים מקובלים בשוק
המידע בנושא מחירים אותם גובים המתחרים שלכם בשוק מהותי עבור כל עסק. לעיתים קרובות המידע זמין וידוע, מה לעשות כשהמצב אינו כזה:
• לעיתים קרובות לקוחות שלנו הינם מקור מצוין למידע על מתחרים.
• אספו חומר כתוב של המתחרים כגון עלונים, מחירונים, לוח פעילות, קטלוגים, מודעות.
• בצעו איסוף מידע בשיטת הלקוח המדומה. מדובר בשיטה לפיה אתם מדמים עצמכם ללקוח ופונים למתחרים על מנת לקבל מידע. מומלץ לדמות עצמכם ללקוח שכיח המייצג מכנה משותף רחב של לקוחות ואינו לקוח ייחודי וחריג. אפשר ואף רצוי שהפנייה תיעשה על ידי קרובים או חברים שלכם.



הכתבה הוכנה על ידי חנה שמשי יועצת ומלווה עסקים קטנים.
לאחר 18 שנים בתפקידי ניהול בכירים / סמנכ"ל בחברות ישראליות ובינלאומיות מובילות, מיישמת בהצלחה מזה כ 7 שנים את הידע והניסיון של הבינלאומיים והגדולים בעסקים קטנים.